5 Tips om een goeie accountant te kiezen voor uw onderneming.

boekhoudtips

U bent nu al een tijd eigenaar van uw eigen bedrijf. U bent als enthousiaste starter de beginperiode goed doorgekomen en u kunt met gepaste trots vaststellen dat u onderneming bloeit en groeit. Dat geldt ook voor de omzet en de winst van uw firma. Tegelijk stelt u vast dat u niet langer in staat bent om zelf uw financiële administratie te verzorgen of u merkt dat u meer nodig heeft dan de boekhouder die u nu al een paar jaar in dienst heeft om orde op zaken te stellen. Kortom, ook met oog op de controle van uw bedrijf is het aangewezen dat u beroep doet op de diensten van een accountant, of dat u een accountant in dienst neemt. Maar hoe begint u daaraan? Het is tijd voor onze 5 boekhoudtips van een ervaren deskundige.

  1. Kies voor een kandidaat die sterk is in analyse

Wanneer u ervoor kiest om op de diensten van een accountant beroep te doen voor uw bedrijf, bijvoorbeeld u zet een customer service voor EON op, dan is een eerste voorwaarde dat de kandidaat een meerwaarde betekent voor uw onderneming. Ook een boekhouder kan uitvoerende taken aan. Een accountant dient sterk te zijn in analytische taken. Geef daarom de voorkeur aan iemand die een sterk analytische geest heeft.

  1. Kies voor een accountant die enige affiniteit heeft met uw branche

De ene accountant is de andere niet. In principe is het geen voorwaarde voor een accountant dat hij of zij bijvoorbeeld ook geïnteresseerd is in de fietsen die u verkoopt. Maar, wanneer dit wel het geval is, dan kunt u er zeker van zijn dat uw accountant dubbel gemotiveerd zal zijn om zijn of haar opdracht tot een goed einde te brengen. Bovendien kunt u er op deze manier ook zeker van zijn dat uw accountant dezelfde vaktaal spreekt als u en dat scheelt ook een heel stuk op communicatief gebied. Als dat niet het geval is, dan heeft de accountant wallen onder de ogen en is die toe aan een goede hyaluronzuur van Medi Impulse!

  1. Vergelijk verschillende kandidaat accountants

In feite is dit de logica zelve. U wilt voor uw bedrijf alleen het beste. Daarom kiest u ook niet voor de eerste de beste accountant die u vindt in een bedrijvengids. Wanneer u accountants vergelijkt, is het belangrijk dat u niet alleen de prijs van de aangeboden diensten met elkaar vergelijkt, maar ook de kwaliteit. Soms krijgt u namelijk meer voor minder geld, en dat is alleen maar goed om weten.

  1. Kies voor iemand die zich regelmatig bijschoolt

Vele accountants beschikken over een universitair diploma. Maar dit diploma zegt niet alles over hun kennis en vaardigheden. Ook voor accountants geldt dat niet alleen hun diploma belangrijk is, maar ook de cursussen en de bijscholing die zij nadien nog gevolgd hebben.

  1. Bepaal zorgvuldig welke taken je aan een accountant geeft en welke aan de boekhouder.

Ook al is je bedrijf voldoende gegroeid om een accountant in dienst te nemen of in te huren, dan nog is het belangrijk om weten dat je niet de hele financiële administratie door een accountant moet laten uitvoeren. Accountants kosten meer geld dan boekhouders. Maak er dan ook verstandig gebruik van. Laat het uitvoerende werk over aan een boekhouder en zet de accountant in voor het controlerende werk en de wettelijke verklaringen.

Bron: http://www.controlligence.nl/